Luchttechnieken: industriële rook- & stofafzuiging, ventilatie, temperatuurregeling. Studie, advies, uitvoering en probleemoplossing.

ELVENTI

Industriële ventilatie

In het algemeen betekent ventileren op gecontroleerde wijze vervuilde lucht vervangen door verse en zorgen voor een goede doorstroming ervan.

Ter bescherming van de medewerkers, de producten, de machines en de gebouwen heeft vrijwel elke industrietak op een of andere wijze nood aan extra verluchting. Deze wordt gerealiseerd op natuurlijke en/of mechanische wijze. Ventilatoren zijn beschikbaar in diverse capaciteiten, uitvoeringen (radiaalventilatoren, axiale ventilatoren, plafond- & dakmodellen) en materialen (types staal).

Ook het type luchtkanalen (in metaal of textiel) en luchtfilters kiezen we in functie van de specifieke omgevingsfactoren van de werkplek en moeten voldoen aan alle vereisten inzake prestaties, veiligheid, geluid en energieverbruik. Om al deze redenen wordt bijvoorbeeld meer en meer geopteerd voor textielkanalen in plaats van de rigide exemplaren. Ze plaatsen immers makkelijker en zorgen ook nog eens voor een gelijkmatiger luchtstroom. Daarenboven zijn ze beter bestand tegen schimmelvorming, eenvoudig wasbaar en geluidsarm.

Ons takenpakket omvat de analyse, de aanbevelingen, de realisatie van de werken in eigen regie.

Ook voor het onderhoud kan op ons beroep doen: regelmatig het leidingnetwerk reinigen en desinfecteren houdt de luchtkwaliteit optimaal, belet geurhinder en storende geluiden, houdt de energiefactuur laag.

De toepassingen zijn breder dan op het eerste zicht:

  • dampen, nevels, gassen, stofdeeltjes enz. brengen hinderlijke, vervuilende en somtijds ongezonde eigenschappen met zich: systematische afvoer en filtering ervan zijn van groot belang;
  • regelen van de luchtvochtigheid;
  • afvoeren van warmte door slimme oplossingen zoals night cooling of free cooling;
  • opwarmen door middel van warmterecirculatie via plafondventilatoren.